Abdullah Ekşioğlu: Ülkeye yerli enerji lazım

Üretimin ana ihtiyacının enerji olduğuna dikkat çeken Ekşioğlu, petrol zengini bir ülke olmadığımıza dikkat çekerek, enerjide dışa bağımlılığımız bu denli yüksekken üretimi verimli bir şekilde arttırmanın imkânsız olduğunu savundu.

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için cumhurbaşkanı aday adayı olduğunu açıklayan Basın Konseyi eski Genel Sekreteri ve ünlü reklam filmi yönetmeni Abdullah Ekşioğlu 1950 sonrasında plansız uygulamaların ve kısa vadede çok kar etme hırsıyla gerçekleştirilen öngörüsüz yatırımların Türkiye’yi enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı hale getirdiğini iddia ederek “Enerjide yapısal bir dönüşüm gerçekleştirmeden, bu kıskaçtan kurtulmamız imkânsız, her gün dışa bağımlılığımızı biraz daha arttırarak kalkınmamız mümkün değil, yanlışta ısrarcı olmak bizi her gün biraz daha fakirleştiriyor, ülkeye acilen yerli enerji lazım.” dedi. Üretimin ana ihtiyacının enerji olduğuna dikkat çeken Ekşioğlu, petrol zengini bir ülke olmadığımıza dikkat çekerek kafası ortalama çalışan ve yaşadığı ülkenin çıkarlarını önemseyen hiç kimsenin enerji üretimini bu denli dışa bağımlı hale getirmeyi aklının ucundan dahi geçirmeyeceğini, bu şekilde verimli bir üretim artışından söz etmenin mümkün olmadığını, ülkenin enerjide bu duruma gelmesinin sorumluları eğer aşırı beceriksiz ve cahil değillerse kullanılabilecek tek nitelemenin hainlik olduğunu söyledi.

Bu aşamadan sonra bugünden yarına bir dönüşümün imkansızlığına da dikkat çeken Abdullah Ekşioğlu, enerjide dışa bağımlılığımızı belki sıfırlayamayacaklarını ama kademeli olarak azaltacaklarını ifade etti. Bunun için küçük adımlarla işe başlayacaklarını söyleyen Ekşioğlu, ulaşım araçlarında hibrit ve elektrikli araçları teşvik edeceklerini. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla kendi enerjisini üreten şarj ve pil değişim istasyonlarının tüm ülkeye dağılmasını sağlayacaklarını, doğalgaz ve ithal yakıtla elektrik üreten tüm termik santrallerin alternatif yerli kaynaklar kullanması için dönüşümünü planlayacaklarını, yüksek tork ihtiyacı olan araçlar için yerli kaynaklardan ve ekonomik olarak üretilecek bio-dizel projelerini destekleyeceklerini, yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretimindeki oranını arttıracaklarını kaydetti.

Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervlerini ve Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını da önemsediklerini kaydeden Abdullah Ekşioğlu “Ülkemizin kalkınma hamlesini klasik yöntemlerle gerçekleştiremeyiz. Sıra dışı düşünmeye, bugün söylendiğinde inanılmasında güçlük çekilecek cesur adımları kararlılıkla atmaya ihtiyacımız var. Enerjiye olan ihtiyacımız teknolojinin ilerlemesiyle her geçen gün artacak. Vatandaşlarımız daha konforlu bir yaşamı hak ediyorlar, bu konforu sağlamak için daha fazla enerjiye ihtiyacımız olacak ancak bunu dış kaynaklardan sağlarsak hiçbir zaman kendi ayakları üzerinde duran bir ülke olamayız. Dış kaynaklara yönelmek yerine ikame ürünlere yönelmeli elimizde olan kaynaklardan nasıl çözümler üretebileceğimize odaklanmalıyız. Bu adım bile dış ticaret açığımızı azaltıp enflasyonu dizginlemeye yetecektir. Adım adım dünyanın en zengin ülkelerinden biri olabiliriz ama bunun için zihniyetimizi ve düşünme şeklimizi tamamen değiştirmemiz gerekiyor. Ben bu değişimi halkın inancıyla gerçekleştirebileceğime inanıyorum. Ayrıca cumhurbaşkanlığı adaylığı için bugün yeterince tanınmıyor olmamın yarın halkın teveccühüne mazhar olmayacağım anlamına gelmediğini de herkesin bilmesini istiyorum. Halk kimin yanında durursa en güçlü aday o olacak.” şeklinde konuştu.

AbdullahAdayCumhurbaşkanı SeçimiEkşioğluÜlkeYerli Enerji
Comments (0)
Add Comment