Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın kadın muhtarlarla buluştuğu programda yaptığı konuşmada hekimlere yönelik “Varsın gidiyorlarsa gitsinler” sözlerine TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut tepki gösterdi. Bulut, “Kenan Evren de hekimlerle ilgili benzer söylemler kullanırdı. Evren bu gün hatırlanmıyor ama bizim mesleğimizin onuru ve kalitesi ortada” dedi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Külliye’de kadın muhtarlarla bir araya geldi. Erdoğan, burada muhtarlara hitaben yaptığı konuşmada yurt dışına giden hekimleri eleştirerek “Varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam eder buralarda yola devam ederiz” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın ifadelerine Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve çok sayıda tabip odası, “Biz, topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak buradaydık, buradayız, burada kalacağız!” sözlerini paylaşarak tepki gösterdi. SÖZCÜ’ye konuşan TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Cumhurbaşkanının konuşmasında gitmekte olan birisinin acısını gördük” dedi.
“KENAN EVREN DE BENZER SÖYLEMLER KULLANIRDI”
Onurlu bir meslek yaptıklarını belirten Bulut, Kenan Evren’den örnek vererek “Biz bu söylemlere Kenan Evren döneminden beri alışığız. Kenan Evren de hekimlerle ilgili benzer söylemler kullanırdı. Evren’i taklit eden bir konuşma oldu. 12 Eylül ikliminde yetişen bir siyasetçi olarak kendisine yakışanı yapmıştır. Kenan Evren bu gün hatırlanmıyor ama bizim mesleğimizin onuru ve kalitesi ortadadır. Yarında bu meslek ayakta kalacaktır. İstanköylü Hipokrat’tan, Bergamalı Galen’den bu yana bu meslek vardır. Recep Tayyip Erdoğan da gidecektir, ama hekimlik mesleği kalacaktır” dedi.
TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut.
“MALA GELİNCE KAPİTALİST, HEKİME GELİNCE OTOKRATİK SİSTEM”
Erdoğan’ın söylediklerinin gerçeklerle uyuşmadığını belirten Bulut, şu ifadeleri kullandı:
* “Hekimleri devletin yetiştirdiğini Kenan Evren de söylerdi. Devlet, dışarıdan sıradan insanları alıp yetiştirmiyor. Bu çocuklar Türkiye’nin en zeki çocukları, sınavları başarıyla geçerek tıbbı kazanıyorlar. Ailelerinin desteği ve emeği ile hem pahalı, hem de uzun bir eğitimi tamamlayarak hekim oluyorlar.
* Onların aileleri ne çektiklerini iyi bilir. Devlet sosyal hukuk devleti, tabi ki olanakları sağlar. Ama zeki insanlar o eğitimi alırlar. Devlet 6 yıl boyunca öğrenciyi okutup, masrafını üstlendikten sonra benim için 6 yılı şu paraya mecburi hizmet yapacaksın diyebilir. Ama maalesef bunun karşılığı Türkiye’de yoktur. Mala gelince kapitalist olan sistem hekimlere geldiğinde otokratik olabilmektedir.”