Hakan Günday’ın yeni romanı Zamir yayımlandı

Kendine özgü tarzıyla sevilen Hakan Günday, uzunca bir aranın ardından yine sert ve keskin bir üslupla kaleme aldığı ‘Zamir’de aslında insanlığın varoluş hikayesini Hakan Günday diliyle anlatıyor. Roman, kötü şartlarda zorlukla yaşayan insanların ve onların bu halde olmasından çıkar sağlayanların hikayesi. Bir yandan da bir Vicdan muhasebesi…

Hakan Günday, 25 yaşındayken yazdığı ilk romanı ‘Kinyas ve Kayra’yla (2000) yazarlık kariyerine büyük bir çıkışla adım attı. Art arda yayımladığı Zargana (2002), Piç (2003), Malafa (2005), Azil (2007), Ziyan (2009), Az (2011), Daha (2013) isimli romanlarıyla da okur kitlesini büyük bir aileye dönüştürdü. Sadece Türkiye’de sevilmekle kalmadı, Daha’yla Fransa’nın saygın edebiyat ödüllerinden Médicis’in en iyi yabancı Roman ödülüne layık görüldü. Farklı alanlarda işlere imzasını atarak romancılık kariyerine sekiz yıllık bir ara verdi Günday. 2021 Ekim ayında yayımlanan Zamir’le okurlarına hayranlık uyandıran bir romanla döndü.

“BU ÇOCUĞUN ADI ZAMİR OLSUN!”

Zamir hayata, annesinin onu bıraktığı Türkiye-Suriye sınırındaki bir mülteci kampında başlıyor. Annesi Zamir’i bir şansı olsun, hayatı kurtulsun umuduyla bırakıyor ama doğumundan kısa bir süre sonra kampta patlayan bomba yüzünü yok ediyor. Hayata yüzü olmayan biri olarak bu yardım kuruluşu için para toplayarak devam ediyor. Aslında Zamir’in kaderi isminin konulduğu gün yazılıyor. Arapçada vicdan ve gerçek niyet anlamlarını taşıyan zamir kelimesinin Rus dilinde de bir anlamı var: Barış için… Zamanı geldiğinde adının hakkını en iyi şekilde veriyor ve barışa engel olan herkesi, her şeyi sorgulayarak yine bir yardım kuruluşu için çalışıyor. Dünyaya barışı getirmek tek amacı… Peki nasıl bir dünyaya?

Yaklaşık sekiz yıl. Ve nihayet ‘Zamir’le yeniden okuyucularla buluştu.

Çok güncel, çok boyutlu, çok aktörlü ve ne yazık ki çok utanç verici bir meseleyi, uluslararası insan kaçakçılığını konu edinen son romanı ‘Daha’, hiç kuşkusuz Günday’ın en iyi eseriydi. Yeni romanında kaldığı yerden devam ediyor. Yine sert, keskin ve öfkeli bir üslupla kaleme aldığı ‘Zamir’de ‘büyük insanlık’ın hikâyesini anlatmış; köleleşmiş, boyun eğdirilmiş, aç, sefil, perişan insanların ve onların bu halde olmasından çıkar sağlayanların, açgözlülüğün ve vicdansızlığın hikâyesini…

Ömer Türkeş – Hürriyet Kitap Sanat

O bebeğin adı Arapça’da “vicdan ve iyi niyet”, Rusça’da “barış için” anlamına gelen Türkçe’deyse “cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen kelime” olan Zamir oldu. İşte o Zamir, sekiz yıl aradan sonra yeniden okuruyla buluşan Hakan Günday’ın başta “vicdan” olmak üzere barışa engel olan herkesi ve her şeyi sorguladığı yeni romanının kahramanı.

Kitapta bildiğiniz, inandığınız her şey yıkılıveriyor aslında. Her cümle, her kelime gönderme taşıyor. Ve evet, Günday hem zihninizle hem de sinir uçlarınızla oynuyor. Madalyonun iki yüzünü de gösteriyor. Sonunda Zamir savaşları bitirmek için bir yöntem buluyor bulmasına ama kitap yeni binyılda yani 2000’de bitiyor….

Efnan Atmaca – Milliyet

Zamir nihayet raflardaki yerini aldı. Günday bu kez yeni binyılın arifesinde Birinci Dünya Vakfı’nda çalışan Zamir’in kendisini barışa adamasını konu alıyor. Zamir, “İnsan nasıl barışır?” sorusuna cevap arıyor. Günday, Zamir aracılığıyla barışı konu alırken, yakın geçmişte olan birçok olaya da satır aralarında değinmekten kaçınmıyor.

Aslı Örnek – K24

Yazdıklarıyla okuyucunun gırtlağını düğümlüyor. O kadar gerçekçi anlatıyor ki hikâyesini yüzünüze bir tokat yemişsiniz hissi uyandırıyor, canınızı yakıyor, sizi düşünmeye itiyor. Buna rağmen o “Gerçeğin kendisinden daha şiddetli bir şey yazabilmem mümkün değil” diyor.

Hakan Gence – Hürriyet

Yazar Hakkında:

Hakan Günday, 29 Mayıs 1976’da Rodos’ta doğdu. İlkvromanı Kinyas ve Kayra’yla (2000) edebiyat çevrelerinin ilgiylevizlediği ve kendi okur kitlesini yaratan bir yazar olan Günday’ın eserleri, Doğan Kitap tarafından yayımlanmaktadır: Zargana (2002), Kinyas ve Kayra (2003), Piç (2003), Malafa (2005), Azil (2007), Ziyan (2009), Az (2011), Daha (2013). Hakan Günday Daha adlı romanıyla Fransa’nın saygın edebiyat ödüllerinden olan Médicis’in 2015 En İyi Yabancı Roman Ödülü’ne layık görüldü.

BarışHakan GündayİnsanRomanyayımlandıZamir
Comments (0)
Add Comment