Müjgan Tekin ve Vildan Tekin’in kaleme aldıkları “Karadut” Romanı Mari Gerekmezyan’ı Anlatıyor

“Karadut” romanını “yasak aşkı” yargılamadan ve yargılatmadan kaleme alan Müjgan ve Vildan Tekin, dönemin sanatsal değerlerini de gözler önüne seren bu eserle ilgili görüşlerini belirtiyor.

 

Bedri Rahmi Eyüboğlu’na yazılan mektuplardan etkilenerek yola çıkan Müjgan Tekin ve Vildan Tekin, yaratma aşkı ile birbirine aşık, eserlerine Anadolu’yu motif yapan üç büyük sanatçıyı anlatıyor; Mari, Bedri ve Eren. Döneme damgasını vuran olayları kendi üslupları ile birleştirerek kurgulayan yazarlar, bu eseri yazma süreçlerini okuyucuyla paylaşıyor.

 

Mari’nin Unutulmama İsteğine Bugünden Bir Cevap

1941-1946 yılları arasında yaşanan bu büyük aşkın konu olduğu eserleri; tabloları şiirleri ve heykelleri, Almanya’dan Türkiye’ye getirilen muhalif sanatçıların kurduğu Güzel Sanatlar Akademisi’ni ve Mari ile Eyüboğlu’nun yakın arkadaşları gibi unsurları içeren “Karadut”, dönemin sanatsal ve tarihsel içeriği incelenerek kaleme alınmış. Müjgan Tekin ve Vildan Tekin, felsefi birikimle zenginleşen güçlü kalemleri ile Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Mari Gerekmezyan aşkını okuyucuya büyük bir başarıyla aktarıyor. “Karadut”; Vildan ve Müjgan Tekin’in 2015’teki İş Kültür’ün çatısı altında düzenlenen “Biz Mektup Yazardık” sergisinin etkisi ile alevlenen kitap yazma istekleri, Karadut şiirinden tanıdıkları Mari Gerekmezyan’ın gerçekte kim olduğunu araştırma dürtüsü ile alevlendiği bir roman olarak karşımıza çıkıyor. Mari’nin unutulmak istemeyen bir kadın olduğunu fark eden yazarlar, heykelleri ve suretiyle anılma isteğinin çığlığına bu roman ile bir ses getiriyor. Romanı yazmaya başlamadan önce derin bir araştırma sürecinden geçen Vildan Tekin ve Müjgan Tekin, Nazım Hikmet ve Orhan Veli gibi büyük isimleri romana dahil ederek okuyucuya edebi bir şölen yaşatıyor.

 

Yazarlar Hakkında

Müjgan Tekin Hasbal 

12 Eylül 1980’de İstanbul’da doğdu. Gazetecilik eğitimi aldığı fakülte yıllarında, mesleği yerinde öğrenmeli diyerek çalışma hayatına atıldı. Yeni Binyıl gazetesi Kültür Sanat sayfasında başladığı staj eğitiminin ardından 2002 yılının sonunda TV8 belgesel bölümüne geçti. İlk kitabı, Çöldeki Balıklar’ın yazım fikri o yıllarda gelişti. Çöldeki Balıklar’ın ardından Raman Petrol Kartalları ile okuyucularıyla buluştu. İki yıl sonra ise Ağıt, Ararat ve Ağrı’dan Yükselen Çığlık romanını kaleme aldı. Yazıları çeşitli haber sitelerinde yayımlandı. Sinema ve dizi çalışmalarına ise “Serüvenciler” isimli yazı grubu ile devam etmektedir.

 

Vildan Tekin 

1984 yılında İstanbul’da doğdu. 2006 yılında Kocaeli Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo TV Sinema bölümünden mezun oldu. 2015 yılında Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Genel Gazetecilik bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Halen Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Medya Çalışmaları bölümünde postmodern kültür eleştirisi üzerine doktora tez çalışmasını sürdürmektedir. Yazıları ve röportajları çeşitli dergi ve platformlarda yayımlandı. Sinema ve dizi çalışmalarına ise “Serüvenciler” isimli yazı grubu ile devam etmektedir.

 

Karadut RomanıMari GerekmezyanMüjgan Tekin HasbalVildan TekinYazar
Comments (0)
Add Comment