Nilüfer Fotoğraf Müzesi, kuruluşunun 5. yılını sergi ile kutladı

Bursa’nın Nilüfer Belediyesi tarafından bu yıl iki kez kültürel etinlikler için Bursa’ya davet edildim. Bu son gidişim Misi’ye idi. Yeni adı ile Gümüştepe Mahallesi’ne. Mimarisi, evlerin restorasyonu ve halkıyla nasıl sempatik bir mahalle anlatamam. Üstelik her sokağında başka bir müze başka bir atölye, başka bir kültür evi, çocuk kütüphanesi yer alıyor. 

Hele bir edebiyat müzesi var ki saatlerinizi geçirebilirsiniz içinde. Kafeler, hediyelik eşya dükkânları… 

Kuruluşu milattan önceye dayanan Misi’nin toplam nüfusu 1300 kişiymiş. Ortasından Nilüfer Çayı akıyor, yemyeşil. Evler de rengârenk.  Davet sebebi Misi Fotoğraf Müzesi’nde açılan “Misi’den Gümüştepe’ye Fotoğraf Sergisi idi. Küratörü Engin Özendes. Aslında Nilüfer Belediyesi bu müzeyi açalı beş yıl oldu, ilk günden, 7 Ekim 2017’den beri Engin Özendes hem danışmanı hem küratörü. Özendes bugüne kadar bu küçücük sevimli beldede kimlerin sergisini açmadı ki… Küratör, “2018’de açtığım ‘Nadar’ın (1820-1910) Portreleri en büyük hayalimdi” diyor. Jochen Proehl’den Ahmet Elhan’a, Othmar Pferschy’den Ersin Alok’a, Ali Kabaş’a, Arzu Karamani Pekin’e kadar fotoğraf dünyasından tanıdığımız yerli yabancı isimlerin bir bölümü  bu müzede yerini aldı. 

2021’de de Ömer Koç’un koleksiyonundan bir 19. yüzyıl seçkisi sergilendi. “Müzede belli bir çizgiyi tutturduğunuz zaman onun altına düşemezsiniz” diyor Özendes. ‘Misi’den Gümüştepe’ye’ sergisi bir beşinci yıl armağanı, o yüzden de konusu Misi’ye ait olmalıydı. Sergide üç fotoğraf sanatçısının işleri yer alıyor. 

Arşiv…

Misi’deki yerleşim arkeolojik dönemden başladığından Arkeolog Prof. Dr. Mustafa Şahin bölgenin tarihçesi ile, fotoğraf arşivcisi, Misi köylü İzzettin Gümüş ise albümündeki fotoğraflarla sergiye katkıda bulunuyorlar. Fotoğraf Müzesi’nin sergi salonu dışında karanlık odası, arşiv ve seminer odası ve kütüphanesi de var. 

FotoğrafMisiMüzeSergi
Comments (0)
Add Comment