Anadolu Hayat Emeklilik’in Robot Fon Danışmanı FonMatik ROBO 50 Bin Katılımcıya Ulaştı
Anadolu Hayat Emeklilik’in, bireysel emeklilik katılımcılarının hayatını kolaylaştıracak bir yeniliğe imza atarak birikimlerini kendilerine en uygun fonlarda değerlendirebilmeleri için hayata geçirdiği, Türkiye’nin ilk ve tek bireysel emeklilik robot fon danışmanlık hizmeti FonMatik ROBO 50 bin kullanıcıya ulaştı.
Anadolu Hayat Emeklilik’in, bireysel emeklilik katılımcılarının hayatını kolaylaştıracak bir yeniliğe imza atarak birikimlerini kendilerine en uygun fonlarda değerlendirebilmeleri için hayata geçirdiği, Türkiye’nin ilk ve tek bireysel emeklilik robot fon danışmanlık hizmeti FonMatik ROBO 50 bin kullanıcıya ulaştı.
Anadolu Hayat Emeklilik’in Ekim 2019’da uygulamaya aldığı, bireysel emeklilik katılımcılarının hayatını kolaylaştırarak benzersiz bir robot fon danışmanlık hizmeti sunan FonMatik ROBO’nun kullanıcı sayısı 50 bin oldu. FonMatik ROBO, finansal okuryazarlık seviyesi ne olursa olsun, yatırımlarına yön vermekte ya da piyasalardaki gelişmelere göre harekete geçmekte tereddüt eden müşteriler hedeflenerek tasarlandı.
“FonMatik ROBO’ya emanet edilen fon tutarı 2 milyar TL’yi aştı”
“Hangi fonu seçmeliyim?” sorusuna, kişiye özel yanıt verebilen fon robotu teknolojileri sayesinde katılımcıların, emeklilik birikimlerine, konusunda uzman portföy yönetim şirketleri aracılığıyla yön verdiklerini vurgulayan Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk: “Müşterilerin hayatını kolaylaştıran, zaman kazandıran ve yatırımlarının profesyonel bir yaklaşımla değerlendirilmesine imkân veren bu tip uygulamalar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de ilgiyle karşılanıyor. Uzun vadeli bir yatırım aracı olan bireysel emeklilik sisteminde, birikimlerini yatırımcı karakterlerine en uygun fonlarda değerlendiren ve piyasa koşullarına göre fonlarını otomatik değiştiren bu hizmetimizi müşterilerimize ücretsiz olarak, İş Portföy uzmanlığıyla sunuyoruz. Güncel verilere göre, bugün 50 binin üzerinde müşterimiz bu hizmetimizi kullanıyor. FonMatik ROBO’ya emanet edilen fon tutarı 2 milyar TL’yi aştı ve her geçen gün artmaya devam ediyor. FonMatik ROBO tarafından yönetilen fon büyüklüğünün Şirketimiz gönüllü BES toplam fon büyüklüğündeki payı yüzde 8,2. Yani her 100 TL’nin 8,2 TL’sini FonMatik ROBO yönetiyor” diye konuştu.
“FonMatik ROBO 2020 yılında yüzde 43’e varan oranlarda net getiri sağladı”
Sektördeki emeklilik yatırım fonlarının ağırlıklı ortalama net getirisinin bu dönemde enflasyonun oldukça üzerinde seyrettiğini söyleyen Ertürk sözlerine şöyle devam etti: “Sektör fon performanslarında başarılı bir yıl geçirdi ve enflasyonun oldukça üzerinde getiri sağladı. Sektöre paralel, şirket olarak da 2020 yılını fon performansı anlamında başarılı geçirdik. FonMatik ROBO, 2020 yılında, yatırımcı profiline bağlı olarak, 43’e varan oranlarda net getiri sağladı.Müşterilerimizi memnun etti. FonMatik ROBO tarafından yönetilen fonlarımızın ortalama getirisi ise 31,4 olarak gerçekleşti. Diğer yatırım enstrümanlarının performansı ile karşılaştırdığımızda; getirilerin başta enflasyon olmak üzere, repo, mevduat ve BIST-30 endekslerinin üzerinde olduğunu görüyoruz.”
“Robotlar tarafından yönetilen varlık toplamı artıyor”
Varlık yönetiminde son 10 yılın en önemli yeniliklerinden birinin robot fon danışmanlığı hizmeti olduğunu belirten Ertürk: “Dünyada 2017 yılında fon robotları tarafından yönetilen varlık toplamı 298 milyar USD iken, 2025 yılında bu rakamın 2,8 trilyon USD’yi aşacağı tahmin ediliyor. Bireysel emeklilik sektörü, Türkiye’de robo-danışmanlığın büyümesi ve gelişimi için çok uygun bir sektör. Hayata geçirdiğimiz ve halen sektörümüzde ilk ve tek olan robot fon danışmanlığı hizmetimiz FonMatik ROBO, hızla büyüyor” dedi.
Ertürk: “Anadolu Hayat Emeklilik katılımcıları, mobil uygulamamız AHE Mobil ya da anadoluhayat.com.tr’deki online işlemler bölümünden giriş yaparak, bireysel emeklilik birikimlerinin FonMatik ROBO tarafından yönetilmesine onay verebiliyor. Öncelikle güncel hayattan sorular içeren ve oyunlaştırma tekniği kullandığımız pratik ve keyifli bir test aracılığıyla katılımcıların risk profilleri ve yatırımcı karakterleri belirleniyor. Ardından katılımcı, fon dağılım değişiklik hakkını, Anadolu Hayat Emeklilik’in emeklilik fonlarını yöneten portföy yönetim şirketi İş Portföy’e devrediyor. FonMatik ROBO, yatırımcı karakter testinin sonucuna göre fon dağılımını belirliyor ve piyasa koşullarını izleyerek yılda en az 4 kez, azami 6 kez otomatik değiştiriyor. Katılımcı kendisine sunulan düzenli raporlarla hem mevcut birikimini hem de emeklilikte elde edeceği tahmini birikimi görebiliyor, fonlarının getirilerini FonMatik ROBO öncesi ve sonrası dönemleri seçerek karşılaştırabiliyor” diye konuştu.
“FonMatik ROBO ile kendimi güvende hissediyorum”
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk dijital platform üzerinden yaptığı görüntülü görüşme ile FonMatik ROBO’nun 50 bininci kullanıcısı Yeşim Yılmazer’i kutladı. 2011 yılından bu yana Anadolu Hayat Emeklilik’in bireysel emeklilik müşterisi olan ve turizm sektöründe çalışan Yeşim Yılmazer ise Ertürk ile yaptıkları sohbette, bu hizmete dahil olma sürecini şöyle anlattı: “Aslında fonlarla çok fazla ilgim yok. Duyumlarla hareket ediyordum. Çağrı merkezinden düzenli yapılan arama ve bilgilendirmeler, İnternet sitesindeki yönlendirmeler ve hesaplama araçları konuya biraz daha hâkim olmamı sağladı. Yoğun çalıştığım için fonları takip edemiyor, vakit ayıramıyordum. O yüzden FonMatik ROBO kullanmaya başladım. Hizmetten yararlanmaya karar verdiğimde yapılan testin çok doğru yönlendirdiğini düşünüyorum. FonMatik ROBO’yu seçtiğim için kendimi güvende hissediyorum, çok doğru bir adım attığımı düşünüyorum” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı